Video

Tadabbur Surah Al Israa’ سورة الإسراء – Syeikh Hassan Issa

Surah Al-Isra’ (bahasa Arab:الإسرا, al Israa, “Perjalanan Malam”) adalah surah ke-17 dalam al-Qur’an. Surah ini terdiri atas 111 ayat dan termasuk golongan surah-surah Makkiyah. Surah ini dinamai dengan Al-Israa yang berarti “memperjalankan di malam hari”. Surah ini dinamakan pula dengan nama Surah Bani Israil dikaitkan dengan penuturan pada ayat ke-2 sampai dengan ayat ke-8 dan kemudian dekat akhir surah yakni pada ayat 101 sampai dengan ayat 104 di mana Allah menyebutkan tentang Bani Israil yang setelah menjadi bangsa yang kuat lagi besar lalu menjadi bangsa yang terhina karena menyimpang dari ajaran Allah SWT. Dihubungkannya kisah Isra dengan riwayat Bani Israil pada surah ini, memberikan peringatan bahwa umat Islam akan mengalami keruntuhan, sebagaimana halnya Bani Israil, apabila mereka juga meninggalkan ajaran-ajaran agamanya.

Tadabbur Surah Al Israa’ سورة الإسراء – Syeikh Hassan Issa
سورة الإسراء – الشيخ حسن عيسى @المخبتون – Al-Mokhbton


► Donate: https://www.paypal.me/tadabburdaily

Salurkan infaq terbaik Anda ke No. Rekening:

BNI Syariah
No. Rek.: 85 555 666 89 (Kode 427)
a.n Yayasan Tadabbur Daily

Konfirmasi & Informasi:

+62 852-909090-29
(Admin Yayasan Tadabbur Daily)

©️ TadabburDaily 2022

#tadabburdaily
#tadabburquran al quran surah al isra recitation with arabic text سورة الإسراء مرتلة surah al israa full arabic al quran surat al isra’

source

Show More

9 Comments

  1. Allahuakbar;

    28/8/2022; randomly:

    Quran 9:29 (chapter 9 (surah At-Taubah) verse 29):

    Fight those who do not believe in Allah and the Last Day, nor comply with what Allah and His Messenger have forbidden, nor embrace the religion of truth from among those who were given the Scripture, until they pay the tax, willingly submitting, fully humbled.

    Quran 9:29 (bab 9 (surah At-Taubah) ayat 29):

    Perangilah orang-orang yang tidak beriman kepada Allah dan tidak beriman kepada hari akhirat, dan mereka pula tidak mengharamkan apa yang telah diharamkan oleh Allah dan RasulNya, dan tidak beragama dengan agama yang benar, iaitu dari orang-orang yang diberikan Kitab (kaum Yahudi dan Nasrani), sehingga mereka membayar "Jizyah" dengan keadaan taat dan merendah diri.

    Quran 5:54 (chapter 5 (surah Al-Maidah) verse 54):

    O believers! Whoever among you abandons their faith, Allah will replace them with others who love Him and are loved by Him. They will be humble with the believers but firm towards the disbelievers, struggling in the Way of Allah; fearing no blame from anyone. This is the favour of Allah. He grants it to whoever He wills. And Allah is All-Bountiful, All-Knowing.

    Quran 5:54 (bab 5 (surah Al-Maidah) ayat 54):

    Wahai orang-orang yang beriman! Sesiapa di antara kamu berpaling tadah dari agamanya (jadi murtad), maka Allah akan mendatangkan suatu kaum yang Dia kasihkan mereka dan mereka juga kasihkan Dia; mereka pula bersifat lemah-lembut terhadap orang-orang yang beriman dan berlaku tegas gagah terhadap orang-orang kafir, mereka berjuang dengan bersungguh-sungguh pada jalan Allah dan mereka tidak takut kepada celaan orang yang mencela. Yang demikian itu adalah limpah kurnia Allah yang diberikanNya kepada sesiapa yang dikehendakiNya; kerana Allah Maha Luas limpah kurniaNya, lagi Meliputi PengetahuanNya.

    Quran 9:12 (chapter 9 (surah At-Taubah) verse 12):

    But if they break their oaths after making a pledge and attack your faith, then fight the champions of disbelief who never honour their oaths so perhaps they will desist.

    Quran 9:12 (bab 9 (surah At-Taubah) ayat 12):

    Dan jika mereka mencabuli sumpahnya sesudah mengikat perjanjian setia dan mereka pula mencela agama kamu, maka perangilah ketua-ketua dan pemimpin-pemimpin kaum yang kafir itu, kerana sesungguhnya mereka tidak menghormati sumpah janjinya, supaya mereka berhenti (dari kekufuran dan bertaubat).

    Quran 33:48 (chapter 33 (surah Al-Ahzab) verse 48):

    Do not yield to the disbelievers and the hypocrites. Overlook their annoyances, and put your trust in Allah. For Allah is sufficient as a Trustee of Affairs.

    Quran 33:48 (bab 33 (surah Al-Ahzab) ayat 48):

    Dan janganlah engkau menurut kehendak orang-orang kafir dan orang-orang munafik dan janganlah engkau hiraukan usikan dan celaan mereka, serta berserahlah kepada Allah (memelihara keadaanmu) dan cukuplah Allah menjadi Pelindung (yang menyelamatkanmu).

    Quran 17:39 (chapter 17 (surah Al-Isra) verse 39):

    This is part of the wisdom which your Lord has revealed to you O Prophet. And do not set up any other god with Allah O humanity, or you will be cast into Hell, blameworthy, rejected.

    Quran 17:39 (bab 17 (surah Al-Isra) ayat 39):

    Perintah yang demikian itu ialah sebahagian dari hikmat yang telah diwahyukan kepadamu (wahai Muhammad) oleh Tuhanmu dan (ingatlah) janganlah engkau jadikan bersama-sama Allah sesuatu yang lain yang disembah, kerana akibatnya engkau akan dicampakkan ke dalam Neraka Jahannam dengan keadaan tercela dan tersingkir (dari rahmat Allah).

    Ayat pakar motivasi Malaysia iaitu Dato' Doktor Haji Fadzilah Kamsah ada menyatakan bahawa menantu patut elak tinggal serumah dengan ibu mertua untuk elak pergaduhan maka apatah lagi berbagai bangsa yang tinggal dalam satu rumah jenis negara bernama Malaysia yang bermaksud tanah Melayu

    Samanya demokrasi dengan vaksinasi adalah dah banyak kali iklankan kat televisyen bahawa berbagai bangsa boleh hidup aman dalam satu negara atas dasar HARMONY kononnya iaitu HARMONI yang bermaksud KEDAMAIAN walau sebenarnya dah ramai berpura baik atau bergaduh menerusi penggunaan internet dengan Melayu iaitu tuan rumah negara Malaysia manakala vaksinasi pula selalu diiklankan kat televisyen atas dasar RESPONSIBILITY kononnya iaitu TANGGUNGJAWAB walau sebenarnya dah ramai yang mendakwa telah menjadi mangsa vaksin menerusi penggunaan internet atau cara lain seperti mengadu ke pihak polis ataupun ke pihak NGO iaitu Non-Governmental Organization yang bermaksud Badan Bukan Kerajaan seperti PPIM iaitu Persatuan Pengguna Islam Malaysia atau GPMC iaitu Gerakan Post-Mortem Covid-19 termasuk PATV iaitu Pusat Aduan Terkesan Vaksin dengan Semboyan Malaysia oleh Yusuf Azmi

    Pastinya kebanyakan orang kaya zaman sekarang adalah jauh lebih kaya kalau dibandingkan dengan kebanyakan orang kaya zaman dulu maka sudah semestinya kebanyakan orang kaya zaman sekarang yang berkenaan bukan hanya nak beli rumah besar atau pulau mahupun negara bahkan bumi termasuk bulan pun juga nak dibeli dengan banyak jenis benda lain seperti data peribadi kita ataupun diri kita sendiri untuk kepentingan mereka

    Ada satu video dakwah Islam pihak "DIGITAL UMMAH" berkenaan dengan "dajjal technology" menerusi YouTube telah menyatakan bahawa "I AM" yang dimaksudkan dalam falsafah Luciferian Freemason adalah "TUHAN" yang berkenaan dengan perkara sepertimananya manusia juga boleh jadi Tuhan jika sempurnakan diri sendiri sambil menganggap diri sendiri adalah kuil Tuhan supaya kononnya dapat lari dari Tuhan dengan mengelak kematian menerusi cara seperti ubah ciptaan Tuhan misalnya masukkan kesedaran kita ke dalam robot supaya kita boleh hidup tanpa mati

    Mungkin "I AM" boleh juga dikaitkan dengan filem "I AM LEGEND" lakonan Will Smith dan penyanyi "WILL I AM" atau filem "WHO AM I" lakonan Jackie Chan termasuk "UIAM" ataupun "PPIM" dengan laman web internet rasmi "ILLUMINATI AM" etc/dll sebab pelakon HOLLYWOOD Jackie Chan pernah dilaporkan oleh mainstream media iaitu media arus perdana tentang cadangan terbuka Jackie Chan kepada pihak media antarabangsa supaya Amerika ikut cara komunis China kawal rakyatnya dengan menggunakan teknologi "social credit system" iaitu "pemantauan digital" terhadap rakyat

    Kesimpulannya samada iaitu sama ada mungkin mereka nak semua manusia mati atau mungkin mereka memang percaya roh iaitu soul atau kesedaran iaitu consciousness manusia boleh dimasukkan ke dalam robot supaya dapat hidup tanpa mati maka iblis telah berjaya tipu mereka bila mereka percaya mereka bisa hidup tanpa mati

    Dalam sejarah dunia kejahatan telah banyak kali berlakunya pembelotan iaitu pengkhianatan maka tak mustahil mereka mungkin akan berbunuhan sesama mereka jika mereka dah bunuh ramai yang lain dengan cara tipu daya ataupun selainnya

    Ada dua channel di Telegram yang mungkin tak suka Melayu sebab nama channel diringkaskan nama dari Malaysia ke "Patriot M'Sia…" dan "Msia/Global Fenomena Lepas Covid…" yang mana M'Sia dan Msia macam Messiah iaitu Dajjal walhal ada yang lain tak mati pun taip nama Malaysia pada nama channel mereka di Telegram macam "GPMC Malaysia" dan "Cari Jodoh Belum Vaksin Malaysia" malah ajaran Islam juga menyatakan supaya jangan teruskan sesuatu yang meragukan maka tak mustahil kalau mereka gagal curi data maklumat peribadi guna aplikasi pemantauan kesihatan berkenaan secara terus iaitu automatic dan kemudiannya mereka mungkin akan guna cara lain seperti buat group atau channel di Telegram untuk dapatkan data maklumat peribadi secara sebaliknya iaitu manual untuk dijual atau untuk dipantau maka lebih elok lapor kepada Allah yang tak perlukan kita beratur daftar isi borang etc

    Selalu berbaik sangka bukan bermaksud melintas jalan raya tanpa tengok kiri dan kanan bagaikan kebanyakan mereka yang mendakwa telah menjadi mangsa vaksin sebab selalu bersangka baik tanpa tengok isi bahannya selamat atau tidak

    Sejarah peperangan Islam ada menyatakan pemakaian serban serta pakaian warna hitam adalah untuk elak musuh nampak darah orang Islam maka elak mengadu secara terbuka kepada sesiapa yang mungkin akan sebabkan bangsa lain tau kelemahan kita kecuali adu perkara sepatutnya kepada sebaik-baik penerima aduan iaitu Allah

    Muhammad tak pernah guna peguam ataupun internet atau live video mahupun press conference untuk berperang kecuali dengan menggunakan pedang bersama doa yang juga adalah usaha dan senjata orang Islam

    Bruce Lee guna tangan dan kaki untuk tumbuk tendang musuh dan bukannya tumbuk tendang dengan menggunakan internet ataupun peguam atau press conference mahupun live video

    Tuah bunuh Jebat pun tak guna internet atau peguam ataupun live video mahupun press conference kecuali dengan menggunakan keris Taming Sari

    Perang dunia pada zaman dulu guna banyak jenis senjata api dan mereka tak guna internet ataupun peguam atau press conference mahupun live video untuk bunuh musuh

    Pesilat bangsa Melayu bernama Meor guna tangan untuk pukul si bangsa Cina bernama Bruce Lee sehingga menyebabkan kesan sampingan yang mengakibatkan terjadinya tragedy iaitu tragedi yang bermaksud kemalangan iaitu berupa penjarakan sosial melebihi satu meter di antara roh dan jasad si bangsa Cina bernama Bruce Lee sampai kemudiannya lahirlah insan seni bangsa Melayu bernama Tan Sri SM Salim menyanyi "Sungguh jauh dikau pergi" maka pesilat bangsa Melayu bernama Meor pun tak guna internet atau peguam ataupun live video mahupun press conference untuk sebabkan penjarakan sosial iaitu social distancing melebihi satu meter di antara jasad dan roh si bangsa Cina bernama Bruce Lee berkenaan

    Mereka semua dah lama sangat dah bagitau kita cara serang musuh tapi kita je yang lalai

    Kurang tau kalau kurang baca
    Banyak tau kalau banyak baca

    Kurang ajarnya sebab kurang tau
    Banyak ajarnya sebab banyak tau

    Kurang pemberitahuannya kalau kurang ajarnya
    Banyak pemberitahuannya kalau banyak ajarnya

    Kurang tau sebab kurang pemberitahuannya
    Banyak tau sebab banyak pemberitahuannya

    Maksudnya hari-hari mau dakwah
    Maka sampaikan lah walau seayat

  2. Allahu;

    Ayat rambang:

    Ahad 10/07/2022 11:11 AM Sunday

    Kyairey: ''Apapun sepertimananya menutup pintu rumah untuk halang orang lain masuk ke rumah adalah untuk melindungi diri atau ahli keluarga termasuk harta benda dan bukannya bermakna membenci orang lain maka mungkin Majlis Raja-Raja Melayu boleh setuju kalau diubah Perlembagaan Malaysia Perkara 153 berkenaan dengan keistimewaan orang Melayu untuk tak membenarkan yang bukan Melayu jual beli tanah Melayu dan untuk yang bukan Melayu dibawa pulang ke negara asal masing-masing terutamanya Cina dan India sebab negara China dan negara India memang jauh lebih besar kalau dibandingkan dengan negara Malaysia yang bermaksud tanah Melayu tapi kalau boleh sedikit demi sedikit sebagaimana bak kata pepatah Melayu iaitu sikit-sikit nanti lama-lama akan jadi bukit maka bukan hantar semua pulang sekaligus kecuali mungkin satu-satu secara berperingkat dari semasa ke semasa dengan bantuan orang kaya Cina Malaysia seperti Tan Sri Tiong Hiew King yang dah beli seratus tiga puluh lima ribu hektar tanah Melayu menerusi syarikatnya iaitu Rimbunan Group dan Tan Sri Lim Kok Thay yang dah beli seratus empat puluh lima ribu hektar tanah Melayu menerusi syarikatnya iaitu Genting Group bersama Tan Sri Lee Shin Cheng yang dah beli seratus lapan puluh lima ribu hektar tanah Melayu menerusi syarikatnya iaitu IOI Group sepertimananya bagaikan Israel yang telah merampas sebahagian besar tanah Palestin makanya mungkin pendakwah Islam Cina iaitu Ustaz Ebit Liew boleh turut sama membantu sebab Quran bab 49 ayat 13 kata Allah jadikan kita berbagai bangsa maka tak boleh kata kita satu bangsa sebagaimananya tak boleh kata kita satu agama dan jual beli ganja diharamkan malah dihukum gantung sekiranya melebihi had yang ditetapkan maka yang beli pun patut disalahkan untuk elak karam berdua tapi basahnya hanya satu.''

    1. Sedangkan lima ratus ribu warga asing masuk Malaysia pun ramai Melayu yang tak setuju langsung

    2. Inikan pula kemasukan jururawat asing

    3. Begitu juga dengan makin bertambahnya jumlah robot asing yang bakal ambil alih kerja manusia kat banyak negara

    4. Maka tak mustahil juga jumlah bukan Melayu yang ada kat Malaysia ni pun akan dipertikaikan

    5. Ramai orang Eropah yang tak setuju dengan jumlah warga asing yang ramai kat Eropah

    6. Kat negara India dah ramai orang Islam dibunuh oleh ramai orang Hindu yang berbangsa India

    7. Kat negara China dah ramai sangat rakyatnya sendiri yang berbangsa Cina telah dizalimi oleh kerajaannya sendiri yang juga berbangsa Cina

    8. Pihak berkuasa kat Malaysia perlu pantau jumlah bukan Melayu yang ada kat dalam Malaysia

    9. Perkataan Malaysia bermaksud Tanah Melayu sebab Malay adalah Melayu dan sia adalah tanah

    10. Samanya sistem demokrasi dengan program vaksinasi sebab melibatkan campur tangan negara luar misalnya masalah dicipta untuk undi dan cucuk yang masih berterusan

    Freedom to report what you want isn't freedom to report what you don't want.

    Bebas adu apa kamu nak; bukan bebas adu apa yang kamu tak nak.

    Kebebasan maklumat adalah ayat jenis hyperbolic iaitu berlebihan dalam menyatakan sesuatu dan makanya kebebasan maklumat yang dimaksudkan tu sebenarnya bukan bermakna boleh sebar maklumat jenis ugutan bunuh atau ugutan yang menghalang sesiapa untuk buat aduan sebab kalau dah mati maka tak dapat cari atau terima ataupun sebar maklumat jenis aduan etc.

    Allah maha adil

    Adil bukannya bermaksud sama rata

    Adil adalah meletakkan sesuatu pada tempat yang sepatutnya

    Equality adalah sama rata

    Equity adalah adil

    Islam bukan pusat hiburan maka kebebasan bukan asas Islam

    Liberalism dan freedom adalah kebebasan

    Malay ada negara Malaysia yang bermaksud tanah Melayu

    India ada negara India

    Cina ada negara China

    Allah sempurna

    Manusia tak sempurna

    Allah berkehendak

    Allah maha berkata-kata

    Kata "More convenient if all gone. Tengkorak buruk dalam kepala orang ibarat najis dalam kotak hadiah. Lebih baik jika tiada semua." kepada puak liberal

    Saya masih menyamar guna nama betul

    Perancis pencipta sistem demokrasi

    Perancis pencipta program vaksinasi BCG

    Mansuhkan kedua-duanya

    Malaysia maksudnya Tanah Melayu

    Banyak kamus berlawanan dengan Islam sebab perkataan racism dikaitkan dengan penindasan

    Sah perceraian walau bergurau jatuh talak

    Maka tak boleh gurau kata barang Freemason tu miliknya

    Jangan biar yang sikit jadi ramai kalau tak nak Malaysia jadi macam China atau India

    Nombor dua kat borang tu kata tentang setuju tanggung risiko termasuk menyatakan juga manfaatnya jauh lebih baik berbanding kesan sampingannya

    Ayatnya tu tak cukup jelas sebab manfaat yang dinyatakan tu mungkin hanya untuk keuntungan mereka

    Mungkin sesiapa yang setuju tanggung risiko tu menyangkakan risikonya tak sebesar mana

    Apapun sebenarnya jenis kesan sampingan dan tahap risikonya juga tak dinyatakan dengan cukup jelas

    Sebenarnya mereka mengambil kesempatan dari sikap sesiapa yang mudah percaya agar mudah juga diperdaya oleh mereka

    Takkan ditipu kalau takkan percaya

    Elok cukupkan bukti untuk percaya

    Anak siapa lah agaknya yang mulakan bagi idea jahat plandemik yang bersifat macam virus senjata biologi hinggakan makin ramai setuju untuk terima idea jahat tu dengan bekerjasama sesama mereka dalam membuat kejahatan

    Apapun idea yang jahat tu pastinya berpunca dari fikiran yang bukan berasaskan Islam

    Munasabahnya mustahil idea jahat tu dimulakan oleh lebih seorang secara serentak sebab selalunya ramai pembunuh upahan terima arahan daripada hanya seorang sahaja yang menyuruh mereka berbuat demikian

    Seperti kes kat Malaysia yang melibatkan bekas isteri selebriti Malaysia bernama Nash yang dibunuh oleh beberapa pembunuh upahan yang diupah oleh hanya seorang sahaja yang mengarahkan mereka untuk membunuhnya dan beberapa yang lain dengan harga bayaran upahnya tak sampai dua ribu ringgit pun

    Kesimpulannya sesuatu idea yang jahat tu sendiri adalah bagaikan virus jenis senjata biologi buatan manusia hinggakan ramai sanggup bekerjasama untuk melaksanakan idea tu hingga ada ramai yang lain kata kami cuma ikut arahan

    Sebagaimananya surah Al-Kafirun dalam Al-Quran ada menyatakan agamamu adalah agamamu dan agamaku adalah agamaku.

    Maka sesiapapun boleh kata ayatku adalah ayatku dan ayatmu adalah ayatmu.

    Dan sebarkanlah kebenaran walau satu photo, atau satu video, atau satu ayat.

    Al-Quran bab 16 ayat 69:

    Kemudian makanlah dari segala jenis bunga-bungaan dan buah-buahan yang engkau sukai serta turutlah jalan-jalan peraturan Tuhanmu yang diilhamkan dan dimudahkannya kepadamu." maka dengan itu keluarlah dari dalam perutnya minuman madu yang berlainan warnanya yang mengandungi penawar untuk manusia menyembuhkan semua jenis penyakit. Sesungguhnya pada yang demikian itu ada tanda yang membuktikan dermawannya Allah bagi mereka yang mahu berfikir.

    Sharing is caring.

    Rakyat bebas adu kepada sesiapa termasuk kepada peguam antarabangsa etc.

    Mereka kata maklumat tentang bedah siasat tidak boleh didedahkan sebab ianya maklumat peribadi malah mereka juga masih belum buktikan adanya jangkitan berdasarkan Statutory Note (SN) iaitu Surat Berkanun mengikut perlembagaan Malaysia maka sebenarnya pihak yang sepatutnya bertanggungjawab seperti pihak polis yang terlibat seharusnya mempermudahkan urusan rakyat setelah mengetahui SN itu berdasarkan perlembagaan Malaysia yang memperuntukkan hukuman mati atau penjara sekiranya pihak polis membantu mereka membuat perkara yang berkaitan dengan Standard Operating Procedures (SOP) iaitu Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) tanpa membuktikan terlebih dahulu bahawa bukti jangkitan itu ada berdasarkan peraturan SN tersebut maka polis dan mereka itu semua sepatutnya terus sahaja hentikan SOP dan program vaksinasi berkenaan setelah polis dan mereka yang berkenaan mengetahui tentang SN malah ramai SCAMMER telah dihukum SEBAB MENIPU hingga ramai PERCAYA untuk TERIMA maka mereka juga sepatutnya dihukum dengan SEBAB yang SAMA.

    "Dalam aspek perubatan; Baginda Nabi Muhammad sollallahu-'alaihiwasal-lam melarang penggunaan bahan-bahan yang diharamkan; diriwayatkan oleh Abu Darda rodiallahu-an-hu; sabda Nabi Muhammad:

    "Sesungguhnya Allah menurunkan penyakit dan ubat dan menyediakan bagi setiap penyakit itu ubat. Maka berubatlah, dan janganlah kamu berubat dengan benda yang diharamkan."

    Riwayat Abu Daud (3870)

    Apapun jual beli ganja diharamkan malah dihukum gantung jika melebihi had yang ditetapkan maka jual beli Tanah Melayu pun patut diharamkan untuk yang bukan Melayu sebab Malaysia bermaksud Tanah Melayu

    Allah kata dalam madu lebah ada penawar.

    Maka jangan cari penyakit.

    "Vaksin guna penyakit untuk lawan penyakit."

    "Kerajaan Malaysia boleh didakwa menyebarkan berita palsu mengatakan vaksin selamat sehinggakan ramai menandatangani borang penafian tanggungjawab kerajaan Malaysia terhadap risiko pengambilan vaksin kerana munasabahnya tidak perlunya kerajaan Malaysia berkata sebegitu setelah mengatakan vaksin selamat malah bertentangan dengan tema Malaysia Prihatin."

    Hukuman itu juga tidak comply dengan safety standards sebab boleh menyebabkan kecederaan dari segi fizikal atau mental sekiranya dipenjara tidak melebihi tiga tahun atau sekiranya didenda sebanyak seratus ribu ringgit Malaysia jika tidak pakai pelitup muka berdasarkan peraturan mereka iaitu comply with safety standards maka boleh didakwa cuba mencederakan sebab tutup saluran pernafasan selama lapan jam akan pasti mati maka mati sedikit jika lama atau sekejap tutup sedikit guna pelitup muka malah mereka masih lagi tidak buktikan adanya jangkitan mengikut kehendak Statutory Note iaitu Notis Berkanun berasaskan perlembagaan Malaysia

    Dulunya memang lah penjajah British adalah PATI iaitu Pendatang Tanpa Izin malah dibawanya PATI iaitu Pendatang Tanpa Izin yang lain seperti Cina dan India ke Tanah Melayu

    Islam ajar banyakkan baca lahawlawalaquwwataillabillah dan surah Al-Fatihah untuk selamat di dunia dan akhirat termasuk bersedekah jenis pahala besar:

    Bagi makan-minum, atau pakaian, ataupun rumah.

  3. Allahuakbar;

    28/8/2022; randomly:

    Quran 9:29 (chapter 9 (surah At-Taubah) verse 29):

    Fight those who do not believe in Allah and the Last Day, nor comply with what Allah and His Messenger have forbidden, nor embrace the religion of truth from among those who were given the Scripture, until they pay the tax, willingly submitting, fully humbled.

    Quran 9:29 (bab 9 (surah At-Taubah) ayat 29):

    Perangilah orang-orang yang tidak beriman kepada Allah dan tidak beriman kepada hari akhirat, dan mereka pula tidak mengharamkan apa yang telah diharamkan oleh Allah dan RasulNya, dan tidak beragama dengan agama yang benar, iaitu dari orang-orang yang diberikan Kitab (kaum Yahudi dan Nasrani), sehingga mereka membayar "Jizyah" dengan keadaan taat dan merendah diri.

    Quran 5:54 (chapter 5 (surah Al-Maidah) verse 54):

    O believers! Whoever among you abandons their faith, Allah will replace them with others who love Him and are loved by Him. They will be humble with the believers but firm towards the disbelievers, struggling in the Way of Allah; fearing no blame from anyone. This is the favour of Allah. He grants it to whoever He wills. And Allah is All-Bountiful, All-Knowing.

    Quran 5:54 (bab 5 (surah Al-Maidah) ayat 54):

    Wahai orang-orang yang beriman! Sesiapa di antara kamu berpaling tadah dari agamanya (jadi murtad), maka Allah akan mendatangkan suatu kaum yang Dia kasihkan mereka dan mereka juga kasihkan Dia; mereka pula bersifat lemah-lembut terhadap orang-orang yang beriman dan berlaku tegas gagah terhadap orang-orang kafir, mereka berjuang dengan bersungguh-sungguh pada jalan Allah dan mereka tidak takut kepada celaan orang yang mencela. Yang demikian itu adalah limpah kurnia Allah yang diberikanNya kepada sesiapa yang dikehendakiNya; kerana Allah Maha Luas limpah kurniaNya, lagi Meliputi PengetahuanNya.

    Quran 9:12 (chapter 9 (surah At-Taubah) verse 12):

    But if they break their oaths after making a pledge and attack your faith, then fight the champions of disbelief who never honour their oaths so perhaps they will desist.

    Quran 9:12 (bab 9 (surah At-Taubah) ayat 12):

    Dan jika mereka mencabuli sumpahnya sesudah mengikat perjanjian setia dan mereka pula mencela agama kamu, maka perangilah ketua-ketua dan pemimpin-pemimpin kaum yang kafir itu, kerana sesungguhnya mereka tidak menghormati sumpah janjinya, supaya mereka berhenti (dari kekufuran dan bertaubat).

    Quran 33:48 (chapter 33 (surah Al-Ahzab) verse 48):

    Do not yield to the disbelievers and the hypocrites. Overlook their annoyances, and put your trust in Allah. For Allah is sufficient as a Trustee of Affairs.

    Quran 33:48 (bab 33 (surah Al-Ahzab) ayat 48):

    Dan janganlah engkau menurut kehendak orang-orang kafir dan orang-orang munafik dan janganlah engkau hiraukan usikan dan celaan mereka, serta berserahlah kepada Allah (memelihara keadaanmu) dan cukuplah Allah menjadi Pelindung (yang menyelamatkanmu).

    Quran 17:39 (chapter 17 (surah Al-Isra) verse 39):

    This is part of the wisdom which your Lord has revealed to you O Prophet. And do not set up any other god with Allah O humanity, or you will be cast into Hell, blameworthy, rejected.

    Quran 17:39 (bab 17 (surah Al-Isra) ayat 39):

    Perintah yang demikian itu ialah sebahagian dari hikmat yang telah diwahyukan kepadamu (wahai Muhammad) oleh Tuhanmu dan (ingatlah) janganlah engkau jadikan bersama-sama Allah sesuatu yang lain yang disembah, kerana akibatnya engkau akan dicampakkan ke dalam Neraka Jahannam dengan keadaan tercela dan tersingkir (dari rahmat Allah).

    Ayat pakar motivasi Malaysia iaitu Dato' Doktor Haji Fadzilah Kamsah ada menyatakan bahawa menantu patut elak tinggal serumah dengan ibu mertua untuk elak pergaduhan maka apatah lagi berbagai bangsa yang tinggal dalam satu rumah jenis negara bernama Malaysia yang bermaksud tanah Melayu

    Samanya demokrasi dengan vaksinasi adalah dah banyak kali iklankan kat televisyen bahawa berbagai bangsa boleh hidup aman dalam satu negara atas dasar HARMONY kononnya iaitu HARMONI yang bermaksud KEDAMAIAN walau sebenarnya dah ramai berpura baik atau bergaduh menerusi penggunaan internet dengan Melayu iaitu tuan rumah negara Malaysia manakala vaksinasi pula selalu diiklankan kat televisyen atas dasar RESPONSIBILITY kononnya iaitu TANGGUNGJAWAB walau sebenarnya dah ramai yang mendakwa telah menjadi mangsa vaksin menerusi penggunaan internet atau cara lain seperti mengadu ke pihak polis ataupun ke pihak NGO iaitu Non-Governmental Organization yang bermaksud Badan Bukan Kerajaan seperti PPIM iaitu Persatuan Pengguna Islam Malaysia atau GPMC iaitu Gerakan Post-Mortem Covid-19 termasuk PATV iaitu Pusat Aduan Terkesan Vaksin dengan Semboyan Malaysia oleh Yusuf Azmi

    Pastinya kebanyakan orang kaya zaman sekarang adalah jauh lebih kaya kalau dibandingkan dengan kebanyakan orang kaya zaman dulu maka sudah semestinya kebanyakan orang kaya zaman sekarang yang berkenaan bukan hanya nak beli rumah besar atau pulau mahupun negara bahkan bumi termasuk bulan pun juga nak dibeli dengan banyak jenis benda lain seperti data peribadi kita ataupun diri kita sendiri untuk kepentingan mereka

    Ada satu video dakwah Islam pihak "DIGITAL UMMAH" berkenaan dengan "dajjal technology" menerusi YouTube telah menyatakan bahawa "I AM" yang dimaksudkan dalam falsafah Luciferian Freemason adalah "TUHAN" yang berkenaan dengan perkara sepertimananya manusia juga boleh jadi Tuhan jika sempurnakan diri sendiri sambil menganggap diri sendiri adalah kuil Tuhan supaya kononnya dapat lari dari Tuhan dengan mengelak kematian menerusi cara seperti ubah ciptaan Tuhan misalnya masukkan kesedaran kita ke dalam robot supaya kita boleh hidup tanpa mati

    Mungkin "I AM" boleh juga dikaitkan dengan filem "I AM LEGEND" lakonan Will Smith dan penyanyi "WILL I AM" atau filem "WHO AM I" lakonan Jackie Chan termasuk "UIAM" ataupun "PPIM" dengan laman web internet rasmi "ILLUMINATI AM" etc/dll sebab pelakon HOLLYWOOD Jackie Chan pernah dilaporkan oleh mainstream media iaitu media arus perdana tentang cadangan terbuka Jackie Chan kepada pihak media antarabangsa supaya Amerika ikut cara komunis China kawal rakyatnya dengan menggunakan teknologi "social credit system" iaitu "pemantauan digital" terhadap rakyat

    Kesimpulannya samada iaitu sama ada mungkin mereka nak semua manusia mati atau mungkin mereka memang percaya roh iaitu soul atau kesedaran iaitu consciousness manusia boleh dimasukkan ke dalam robot supaya dapat hidup tanpa mati maka iblis telah berjaya tipu mereka bila mereka percaya mereka bisa hidup tanpa mati

    Dalam sejarah dunia kejahatan telah banyak kali berlakunya pembelotan iaitu pengkhianatan maka tak mustahil mereka mungkin akan berbunuhan sesama mereka jika mereka dah bunuh ramai yang lain dengan cara tipu daya ataupun selainnya

    Ada dua channel di Telegram yang mungkin tak suka Melayu sebab nama channel diringkaskan nama dari Malaysia ke "Patriot M'Sia…" dan "Msia/Global Fenomena Lepas Covid…" yang mana M'Sia dan Msia macam Messiah iaitu Dajjal walhal ada yang lain tak mati pun taip nama Malaysia pada nama channel mereka di Telegram macam "GPMC Malaysia" dan "Cari Jodoh Belum Vaksin Malaysia" malah ajaran Islam juga menyatakan supaya jangan teruskan sesuatu yang meragukan maka tak mustahil kalau mereka gagal curi data maklumat peribadi guna aplikasi pemantauan kesihatan berkenaan secara terus iaitu automatic dan kemudiannya mereka mungkin akan guna cara lain seperti buat group atau channel di Telegram untuk dapatkan data maklumat peribadi secara sebaliknya iaitu manual untuk dijual atau untuk dipantau maka lebih elok lapor kepada Allah yang tak perlukan kita beratur daftar isi borang etc

    Selalu berbaik sangka bukan bermaksud melintas jalan raya tanpa tengok kiri dan kanan bagaikan kebanyakan mereka yang mendakwa telah menjadi mangsa vaksin sebab selalu bersangka baik tanpa tengok isi bahannya selamat atau tidak

    Sejarah peperangan Islam ada menyatakan pemakaian serban serta pakaian warna hitam adalah untuk elak musuh nampak darah orang Islam maka elak mengadu secara terbuka kepada sesiapa yang mungkin akan sebabkan bangsa lain tau kelemahan kita kecuali adu perkara sepatutnya kepada sebaik-baik penerima aduan iaitu Allah

    Muhammad tak pernah guna peguam ataupun internet atau live video mahupun press conference untuk berperang kecuali dengan menggunakan pedang bersama doa yang juga adalah usaha dan senjata orang Islam

    Bruce Lee guna tangan dan kaki untuk tumbuk tendang musuh dan bukannya tumbuk tendang dengan menggunakan internet ataupun peguam atau press conference mahupun live video

    Tuah bunuh Jebat pun tak guna internet atau peguam ataupun live video mahupun press conference kecuali dengan menggunakan keris Taming Sari

    Perang dunia pada zaman dulu guna banyak jenis senjata api dan mereka tak guna internet ataupun peguam atau press conference mahupun live video untuk bunuh musuh

    Pesilat bangsa Melayu bernama Meor guna tangan untuk pukul si bangsa Cina bernama Bruce Lee sehingga menyebabkan kesan sampingan yang mengakibatkan terjadinya tragedy iaitu tragedi yang bermaksud kemalangan iaitu berupa penjarakan sosial melebihi satu meter di antara roh dan jasad si bangsa Cina bernama Bruce Lee sampai kemudiannya lahirlah insan seni bangsa Melayu bernama Tan Sri SM Salim menyanyi "Sungguh jauh dikau pergi" maka pesilat bangsa Melayu bernama Meor pun tak guna internet atau peguam ataupun live video mahupun press conference untuk sebabkan penjarakan sosial iaitu social distancing melebihi satu meter di antara jasad dan roh si bangsa Cina bernama Bruce Lee berkenaan

    Mereka semua dah lama sangat dah bagitau kita cara serang musuh tapi kita je yang lalai

    Kurang tau kalau kurang baca
    Banyak tau kalau banyak baca

    Kurang ajarnya sebab kurang tau
    Banyak ajarnya sebab banyak tau

    Kurang pemberitahuannya kalau kurang ajarnya
    Banyak pemberitahuannya kalau banyak ajarnya

    Kurang tau sebab kurang pemberitahuannya
    Banyak tau sebab banyak pemberitahuannya

    Maksudnya hari-hari mau dakwah
    Maka sampaikan lah walau seayat

Tulis Komentar

Back to top button